OM FILMSTUDION
Sveriges Förenade Filmstudios sida

OM OSS

Kiruna filmstudio är en ickekommersiell ideell förening som tillsammans med ett hundratal andra filmklubbar över hela landet tillhör riksorganisationen Sveriges Förenade Filmstudios (SFF).

Genom SFF anordnar vi filmvisningar som ett komplement till Kirunas kommersiella filmrepertoar och vårt mål är att visa sevärd film inom olika genrer från olika delar av världen. Filmerna hämtas ur SFF:s breda filmutbud.

Kiruna filmstudio är till för alla som gillar att se på film. Det enda man behöver göra är att komma på visningarna och lösa ett medlemskort. Medlemskortet ger dig, förutom tillgång till alla filmer i den aktuella serien, även möjlighet att delta vid SFF:s centrala arrangemang, såsom seminarier, filmhelger och resor till olika utländska filmarkiv.

Arbetet inom filmstudiorörelsen organiseras genom frivilliga krafter och bygger helt på medlemmarnas intresse för film. Allt som vi får in från medlemsavgifter används för att driva verksamheten vidare: hyra av biosalong, maskinistlön, annonser, programblad, filmfrakter o.s.v.

HISTORIK

Kiruna filmstudio startades 1954 på initiativ av teckningsläraren vid läroverket i Kiruna Jan Berwald.

I den första styrelsen ingick Torgny Nafsund, Inger Gunnare, Magnus och Dagmar Leijer. Vi anslöt oss till den centralorganisation som bildats året före, SFF Sveriges Förenade Filmstudios.

Filmstudios fanns på universitetsorterna, som då inte var många och under 40-talet bildades de första ”vanliga” studios i Gislaved (av Yngve Bengtsson m fl.), Kalmar och Sundsvall.

SFF var från början en organisation bildad 1953 av filmkritiker och branschorganisationer, filmägare, distributörer och biografägare som bestämde nästan allt. Representanterna för studios var inte demokratiskt utsedda. Filmurvalet var magert 1953, ca 25 filmer att välja av. (Idag mer än 1700). Filmägarna var ganska negativa. De fruktade konkurrens. Nu har de insett att vi gör PR för filmen och är en av deras bästa vänner.

Kraftig kritik, som leddes av studios i Kiruna, Luleå och Örnsköldsvik, ledde efter några år till att Sveriges Förenade Filmstudios demokratiserades. Dessa studios startade också Sveriges äldsta filmtidning, Filmrutan, som i år fyller 50 år med redaktion i Örnsköldsvik. I A5-format kostade den 25 öre/st. I dessa tre studios ingick tidningen i medlemsavgiften. Idag kostar den 55 kr/st i A4-format.

Idag ingår drygt 100 filmstudios i centralorganisationen, med ett medlemsantal som varierat mellan 22000 och 27000 de senaste åren, som har två anställda med arbetsplatsen förlagd till Filminstitutet i Stockholm. Från början hade vi en anställd Yngve Bengtsson, som har varit den drivande personen för spridande av film av hög kvalité ute i landet. Han erhöll av Kulturministern Bengt Göransson år 1989 den statliga förtjänstmedaljen Illis Quorum för sina insatser.

I slutet av 60-talet föreslog Harry Schein, sedermera chef på SFI, Svenska Filminstitutet, att ett avtal skulle upprättas med SFI. Det gällde från 1971 och innebar att SFF också med hjälp av statliga anslag via kulturbudgeten fick bättre resurser. Eftersom film aldrig haft samma status som teater och bildkonst måste dessa anslag alltid bevakas så att ointresserade politiker inte skulle försämra villkoren för SFF. Under mina tolv år som ordförande uppvaktade vi tre kulturministrar i detta ärende. Med nuvarande resurser kan filmseminarier anordnas, visningsvecka för studios för att presentera aktuell film mm.
Budgeten omsluter idag ca 5 milj kr. Filmrutan ca 360 000 kr.

SFF organiserar också regionala möten ute i landet för diskussion om hur filmstudioarbetet skall bedrivas. För två år sedan hölls ett sådant möte i Kiruna. Dessutom organiseras filmweekender i Filminstitutet ofta kring något tema med föredragshållare. I mitten av juni varje år anordnas i Stockholm under 5 dagar visningar av aktuella filmer. Det innebär att man kan se ca 25 filmer under de dagarna för en kostnad på ca 500 kr. I detta pris ingår fikapauser och en vickning.

Varje år organiseras filmresor till utländska arkiv.

Gå gärna in på SFF:s hemsida www.sff-filmstudios.org/ för att få reda på mer om den centrala verksamheten, som medlemmar kan delta i.

Magnus Leijer